With M HKA Ensembles zetten we onze eerste voor het publiek zichtbare stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.
De toepassing is volledig in het museum ontwikkeld en als webapplicatie toegankelijk via alle gangbare modellen smartphones en tablets. Naast de kunstwerken zijn QR-markers (dit zijn 2D-barcodes) aangebracht zodat de informatie snel kan worden teruggevonden.
Bij elk kunstwerk zijn behalve meertalige basisinformatie ook tal van multimediale extra’s voorzien. Zo lichten bij A Rua de kunstenaars hun werk zelf toe via gefilmde interviews. We hopen deze lijn te kunnen doortrekken in de toekomst, met per tentoonstelling telkens een originele en op maat gekozen digitale invalshoek.
We hebben ervoor gekozen geen mobiele toestellen ter beschikking te stellen, maar wel internettoegang te voorzien onder de vorm van een volledig vernieuwd robuust wifi netwerk, voor iedereen vrij toegankelijk over gans het museum. Met dit netwerk wil het museum zich blijven profileren als open sociale ruimte. Tegelijk maakt het het ook voor toeristen mogelijk om de applicatie te gebruiken zonder hun dure 3G roaming te moeten aanspreken.
De mobiele publiekstoepassing is geen eiland op zich, maar kadert binnen een groter digitaal geheel. De inhoud komt rechtstreeks uit de ensemblebank, een intern breed gedragen werkinstrument dat toelaat diverse betekenislagen te creëren rond de kunstwerken. Productie, curatoren, bemiddeling (maar ook externen): iedereen draagt bij. Op die manier kan de kennis van binnen het museum met 1 klik doorstromen tot in de zalen.
Het M HKA is vast van plan deze oefening in transparantie de komende jaren met enthousiasme verder te zetten en nog verder uit te breiden. Voor al uw vragen: contacteer Kristof Michiels of stuur ons uw feedback via onderstaand tekstveld: