Museum under construction (part of The Museum of Innocence)

Lisa Matthys

2022

Installation, variable.
Materials: Wood

Collection: collection of the artist.

The Museum of Innocence is een architecturale installatie gecreëerd door Lisa Matthys. Het werk is gebaseerd op de filosofie en pedagogie van de bouwspeelplaats en maakt deel uit van ‘The Collective Museum’ geïnitieerd door KANAL/Centrum Pompidou. 

Architecten, pedagogen en houtbewerkers werkten samen met kinderen uit de buurt om in verschillende fases een grote structuur te creëren.

De naoorlogse "junk playgrounds" of "skrammellegeplads" werden ontworpen door de Deense landschapsarchitect Carl Theodor Sørensen en pedagoog John Bertelsen. Door te spelen en te bouwen met echt gereedschap en afgedankte materialen worden kinderen uitgenodigd om de toekomst van een "terrain vague" in eigen handen te nemen. Door de grenzen van vrij gekozen uitdagingen en risico's te verleggen, ontwikkelen ze zelfvertrouwen, autonomie en eigenwaarde. De volwassenen zijn enkel aanwezig op het bouwterrein om de kinderen te ondersteunen in het ontwikkelingsproces, zonder het spel ooit te sturen of te leiden.

Voor Lisa Matthys "contrasteert de manier waarop kinderen spontaan creëren en intuïtief bouwen, hun 'onschuld', met de rationele ideeën en het prestige die de meeste culturele instellingen belichamen". Door deze intuïtieve en imaginaire constructie hoopt de kunstenares de plaats van musea en kunst in het algemeen in vraag te stellen. Ze nodigt het publiek uit om zich af te vragen hoe een instelling zich kan verbinden met het dagelijks leven in het algemeen, met de buurt, de stad en haar inwoners.

Het werk is geïnspireerd op de titel van het boek "Het museum van de onschuld" van de Turkse schrijver Orhan Pamuk en het gelijknamige museum in Istanboel dat daaruit voortkwam. "Ik wilde de 'echte' objecten van een fictief verhaal verzamelen en tentoonstellen in een museum en een roman schrijven op basis van deze objecten. Het museum weerspiegelt het karakter van alledaagse voorwerpen in het Istanbul van de jaren zeventig." (Orhan Pamuk)

In "The Innocence of Objects", een catalogus die de creatie van de museum-roman beschrijft, presenteert Orhan Pamuk een manifest voor musea. Hij roept op om de "grote nationale musea" te vervangen door musea die "kleiner, dichter bij de mensen en minder duur" zijn en die "verhalen" vertellen in plaats van "geschiedenis". Een museum, schrijft hij, zou in staat moeten zijn om "de menselijkheid van individuen te onthullen". Met dit project zet kunstenares Lisa Matthys haar denkwijze over publieke interactie en interventie voort en verlegt ze de grenzen tussen contemplatie en actie. Ter begeleiding van deze grootschalige structuur zal ze samen met kinderen werken aan de productie van een soundscape die het filosofische aspect van het project zal uitdiepen, waarbij ze zich afvraagt wat een museum zou kunnen zijn.

tekst: Jean-Paul Deridder, 2023

Events View all

Actors View all