M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Hotelkamer [Hotel Room], 1986

Artist Novel, 50 x 60 cm.

Tuymans luc hotelkamer 1986 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK5778_M93).

In Hotelkamer wordt de toeschouwer getrakteerd op een vluchtig interieur van een kamer. We zien een nachtlampje, een deel van het bed, een openstaand raam en een gordijn in beige, lichtbruine en grijzige tinten. Deze sterk doorgedreven vereenvoudiging zien we in alle werken van Luc Tuymans terugkomen. Op de doeken wordt acrylverf met grote vegen aangebracht. De afwerking blijft miniem, waardoor men eerder de indruk krijgt van een vluchtige schets. Het werk getuigt van een desolate sfeer, die wordt versterkt door de gedempte, verbleekte kleuren. Deze kleurkeuze is bij Tuymans zeer bewust en wordt door hemzelf in verband gebracht met zowel de collectieve als individuele herinnering, die als een rode draad door zijn werk loopt: “Mijn kleurgebruik is ontstaan vanuit het besef dat een toon krachtiger is dan een kleur. Door een idee van kleur te geven, door haar te vermengen met veel wit, verhoog je de intensiteit van de kleur. Als je werk wilt maken dat door zijn intensiteit in het geheugen blijft hangen, dan dien je volgens mij kleur op een indirecte wijze te benaderen.”

Toevoegen aan je lijst

Media

Tuymans luc hotelkamer 1986

>

Kunstenaar

800px luc tuymans 01

> Luc Tuymans.

Tentoonstellingen & Ensembles

Dialoog %c2%aealexsalinas 01

> Tentoonstelling: LATT: Dialogue #2 Luc Tuymans & Vanessa van Obberghen. M HKA, Antwerpen, 04 April 2014 - 15 June 2014.

Image 281

> Tentoonstelling: The collection II – Winter 2002. M HKA, Antwerpen, 23 November 2002 - 09 February 2003.

Tuymans luc polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Zaalzicht met werk van vladimir monroe en paul casaer photo clinckx

> Tentoonstelling: The collection XXI – Winter 2007. MuHKA, Antwerpen, 01 December 2007 - 09 March 2008.

Menlibayeva almagul steppen police 2010 photo the artist

> Tentoonstelling: The Collection. M HKA, Antwerpen, 28 April 2017 - 31 December 2021.

Collection photo m hkacc 1

> Ensemble: Audiodescriptie - De Collectie.

Gb tv quiz dekor 1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.