The Black Veil

Img 8998

Dora García

2000

Performance
Materials: Durational performance

Collection: Courtesy the artist.

Naar een kortverhaal van Nathaniel Hawthorne:

‘Elizabeth, dat zal ik doen,’ zei hij, ‘voor zover mijn gelofte mij dat toelaat. Weet dus dat deze sluier een type en een symbool is, en ik ben verplicht hem altijd te dragen, zowel in het licht als in het donker, in eenzaamheid en voor de blik van menigten, en zowel bij vreemden als bij mijn vertrouwde vrienden. Geen sterfelijk oog zal me zonder zien. Deze sombere schaduw moet me van de wereld scheiden: zelfs jij, Elizabeth, kan er nooit achter komen!’

Nathaniel Hawthorne, ‘The Minister’s black veil’ (1836)

De performer bedekt/de performers bedekken het gezicht met een zwarte sluier, en dit gebaar past zich aan ver­schillende contexten en omstandig­heden aan. Voor de tentoonstelling in het M HKA bedekken de performers op de volgende data hun gezicht met een zwarte sluier. Het is een gebaar van rouw, ter herdenking van concre­te tragische of betreurenswaardige historische gebeurtenissen:

11 februari, Dag van de Islamitische Revolutie: markeert de overwinning van de Islamitische (ook wel: Iraanse) Revolutie in 1979. Tevens werd de Russisch-Amerikaanse Emma Goldman op 11 februari 1916 gearresteerd voor het geven van lezingen over anticonceptie.

11 maart, De bomaanslagen in Madrid, op de ochtend van 11 maart 2004, waren een reeks gecoördineerde, bijna ge­lijktijdige aanslagen op pendeltreinen. Ze vonden drie dagen voor de Spaanse algemene verkiezingen plaats. Bij de explosies kwamen 193 mensen om het leven en raakten ongeveer 2000 mensen gewond.

15 april 1922: de Titanic zinkt.

13 mei: Volgens officiële bronnen wer­den zondag 13 mei 2012 verminkte lichamen teruggevonden langs een snelweg in de buurt van Monterrey, de op twee na grootste stad van Mexico; ze waren er gedumpt.

Première in de openbare ruimte in Brussel (2000)

Media View all

Events View all

Actors View all